Sepp Blatter is voorlopig aan de kant gezet, maar de zweem van corruptie zal niet verdwijnen uit het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Ook Issa Hayatou, de tijdelijke vervanger van de 79-jarige Zwitser, heeft een bedenkelijke reputatie.

Issa Hayatou uit Kameroen neemt bij de wereldvoetbalbond FIFA de taken over van de geschorste voorzitter Sepp Blatter. Blatter werd donderdag voor negentig dagen geschorst, net als zijn rechterhand Jérôme Valcke (de secretaris-generaal) en UEFA-voorzitter Michel Platini.

De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als ‘senior vicepresident’. Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. Hayatou voert al sinds 1988 de Afrikaanse voetbalbond aan en behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA.

Zweem van corruptie

Maar ook het blazoen van Hayatou is niet onbevlekt. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond werd in 2010 beschuldigd van corruptie. Hayatou zou in de jaren negentig steekpenningen hebben ontvangen in de beruchte ISL-zaak, die draaide om de verkoop van de lucratieve tv-rechten voor de WK’s.

Hayatou werd er net als de Braziliaan Ricardo Teixeira en Nicolás Leoz uit Paraguay van verdacht miljoenen aan smeergeld te hebben aangenomen om de uitzendrechten bij marketingbureau ISL te bezorgen. De voetbalbestuurder uit Kameroen ontkende de beschuldigingen, ontsnapte aan een schorsing, maar werd wel op zijn vingers getikt door het Internationaal Olympisch Comité waarvan hij sinds sinds 2001 onderdeel uitmaakt.

Statuten wijzigen

De voormalige hardloper, die ook een aardig potje kon basketballen, voert al jarenlang de Afrikaanse voetbalbond aan. Hayatou werd in 1988 gekozen als voorzitter en stelde zich daarna, met succes, keer op keer herkiesbaar.

De Kameroener is inmiddels 69 jaar, wat betekent dat hij bij zijn volgende verjaardag de leeftijdsgrens heeft bereikt in Afrika. De 'Blatter van Afrika' wil echter ook als zeventiger in het pluche blijven zitten en probeert daarom de maximumleeftijd van 70 jaar uit de statuten van de Afrikaanse voetbalbond CAF te verwijderen.

Hayatou deed één keer een poging voorzitter van de FIFA te worden, in 2002. Ondanks steun van veel Europese landen was de Afrikaan echter kansloos tegen Blatter (139-56). Hayatou staat op zijn eigen continent bekend als de man die een sterke bijdrage heeft geleverd aan de opkomst van het Afrikaanse voetbal in de wereld. Mede dankzij hem is het aantal WK-tickets voor Afrika flink gestegen.

Warme band met Blatter

Hayatou onderhoudt een warme band met Blatter, die tijdens de laatste verkiezingen steevast kon rekenen op de volledige steun van Afrika. "In Afrika zal je nooit op vreemd of vijandig terrein zijn Sepp, je zal je hier altijd thuis voelen'', zei de Kameroener in april tijdens het congres van de CAF. Blatter mocht daar de aanwezigen toespreken, de andere kandidaten onder wie Michael van Praag waren veroordeeld tot toeluisteren.

Als 'senior vicepresident' van de FIFA moet Hayatou, nu Blatter geschorst is, de bond veilig richting de komende verkiezingen van 26 februari zien te leiden. Het is echter de vraag of de voetbalwereld daar veel mee opschiet. Ook de tijdelijke nieuwe baas beschikt namelijk niet over de gewenste schone handen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl